Yumurta Donasyonu Haram Mı?

Son yıllarda tıbbi müdahaleler ile gerçekleştirilen tüp bebek yöntemleri sayesinde birçok kişi anne baba olma hayaline kavuşuyor. Eşlerden kaynaklanan herhangi bir sorun nedeni ile bazen hamileliğin gerçekleşmesi zaman alabiliyor. Kimi zamansa tedavi gerektiren durumlar nedeni ile teşhis edilmemiş sorunlar yüzünden eşler çocuk sahibi olamıyor. Bazı toplumlarda çok zor kabul edilse de tüp bebek ile uzun yıllardır birçok ülke vatandaşı çocuk sahibi oluyor. Bazı inanışlar nedeni ile ‘yumurta donasyonu haram mı?’ gibi sorular gündeme gelse de birçok kişi tüp bebek ile çocuk sahibi olarak, doğal bir hamilelik sürecine giriyor. Tüp bebek yöntemlerinden biri arasında yer alan yumurta donasyonu ile yumurta hücreleri yeterli olmayan ve bu nedenle hamile kalamayan anne adaylarına donor yumurtaları eşlerinin spermleri ile laboratuvar ortamında döllendirilerek transfer ediliyor.

Yumurta Donasyonu Nedir?

Gürcistan Tüp Bebek merkezinde çalışan uzman hekimler ile yumurta donasyonu haram mı gibi sorulara aldırış etmeden sağlıklı bir bebek sahibi olabilirsiniz. Üstelik PGT gibi tıbbi test ve mucizeler ile artık hasta bebek doğumlarının ve genetik rahatszılıklarının önüne geçiliyor. Anne rahmine transfer edilen embriyolar PGT adı verilen biyopsi ile alınan birkaç embriyo hücresinin genetiksel testi ile hastalıklı hücreler tespit edilerek anne rahmine transferi önleniyor. Daha sağlıklı ve kesin hamilelik için ihi ihtimaller vaat eden embriyolar transfer edilerek yumurta donasyonu ile gebelik sağlanıyor. Ayrıca yumurta donasyonu yapılmadan önce Preimplantasyon genetik tanı ile cinsiyet belirleme de yapılabilir. Böylece çiftler hem gebe kalma sorununa çözüm bulup hem de isteklerine göre kız yada erkek çocuğu sahibi olabilirler. Yumurta donasyonundan faydalanarak hamile kalmak için tüp bebek yöntemine başvuran kişiler fazla yumurtalarını bankalara bağış yapan doğurgan ve sağlıklı annelerin yumurtaları ile eşlerinden alınan spermlerin döllenmesi sonucu rahimlerine yerleştirilen embriyolar ile hamile kalabiliyor. Yumurta donasyonu ve diğer tüm bebek yöntemleri için belirli tetkitler ve süreçler atlatıldıktan sonra yapılan testler sonrasında hamilelik hormonu ile annenin hamile olduğu öğreniliyor.

Yumurta Donasyonu İle Hamilelik

Hiç adet görmemiş ve sağlıklı yumurtlama için gerekli üreme hücrelerine sahip olamayan kadınlar tüp bebek tedavi yöntemlerinden olan yumurta donasyonu tedavisine başvurarak anne olmak istiyor. Bu yöntem ile 40 yaş üstü hiç anne olmamış kadınlarda bebek sahibi olabiliyor. Ülkemizde çok kabul görmesede yumurta donasyonu haram mı diye düşünmeden bebek özlemi yaşayan birçok kadın yumurta donasyonu ile hamile kalmak istiyor. Yumurta donasyonu haram mı gibi sorularla gündeme gelen tüp bebek yöntemi yumurta donasyonu ile tercih edebileceğiniz bir yumurta donorü ile tüp bebek tedavisi görerek hamile kalabilir ve diğer tıbbi yöntemler ile sağlıklı bebekler dünyaya getirebilirsiniz.