Taşıyıcı Annelik Hukuk

Taşıyıcı Annelik Hukuk

Taşıyıcı annelik, özellikle son yıllarda daha popüler duruma gelen uygulamalardan biridir. Bu uygulama Türkiye’de yasak olduğu için, çocuk sahibi olamayan Türk çiftler uygulama için farklı ülkelere gitmekte ve buradaki prosedürleri yerine getirmektedir.

Taşıyıcı Annelik Nedir?

Taşıyıcı annelik hukuk, konusunda bilgi vermeden evvel bu konunun nasıl bir şey olduğuna dair açıklama yapalım. Taşıyıcı annelik belli sebeplerden dolayı ebeveyn olamayan çiftlerin kendi sperm ve yumurtalarının farklı bir kadın ortamda birleştirilip taşıyıcı anneye nakledilmesi ile oluşan sistemdir. Bu konu kendi içinde bazı tıbbi ve hukuksal durumları da beraberinde getirmektedir. Taşıyıcı annelik hukuk anlamında özellikle çok hassas olunması gereken bir süreci de beraberinde getirir. Bebeği taşıyacak anneyi seçmek genelde çiftlete bırakılır. Kurumlar bu konuda sorumluluk almak istemez. Özellikle belli kurumlara baktığınız zaman buralarda sadece yasal prosedürlerin yerine getirildiğini, taşıyıcı annenin çiftler tarafından bulunduğunu görebilirsiniz. Taşıyıcı annenin tıbbi açıdan uygun bir aday olması ve gerekli taramalarının işlemden evvel yapılması en önemli durumlar arasındadır. Taşıyıcı annenin genetik olarak bir hastalığının olmaması, psikolojik anlamda bir rahatsızlığının olmaması ve bulaşıcı riski taşıyan bir hastalığa sahip olmaması gerekmektedir.

Taşıyıcı Annelikte Hukuk Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıyıcı annelik hukuk konusunda bazı dikkat edilmesi gereken prosedürleri de beraberinde getirmektedir. Bu işlem için mutlaka karşılıklı tarafların haklarını koruyan bir sözleşme oluşturulmalı ve imzalanmalıdır. Özellikle taşıyıcı annenin duygusal durumu göz önünde bulundurulmalı ve süreç boyunca kendisinin psikolojik destek alınması, takip edilmesi sağlanmalıdır. Bu konuda taşıyıcı annenin bebeği taşırken ortaya bir problem çıkması durumunda yapılması gerekenler, olası kürtaj durumunda karar mekanizması ve takip edilmesi gereken prosedür ne olacak, anne-babanın bu esnada boşanması durumunda velayet durumunun ne olacağı, taşıyıcı annenin doktor kontrolleri, hamilelik durumunda bebeğin anne babasının vefat etme ihtimalleri ve bu durumlarda yapılması gerekenler, doğum sonrası taşıyıcı annenin bebeği görme durumu, maddi süreç, doğum öncesi, sonrası ve esnasındaki tüm prosedürler konusunda detaylı bir sözleşme hazırlanmalıdır.

Hukuk aşamasında bazı durumların öngörülmesi ve açık açık her şeyin kurallara oturtulması, bebeği dokuz ay karnında taşıyan annenin de haklarını koruyacaktır, bebeğin biyolojik olarak anne babası sayılan ebeveynlerin de. Bu nedenle bu aşamada hukuki destek alınması elzemdir. Hatta bu sorunlardan dolayı Girit gibi yerlerde taşıyıcı annenin bulunmasına dair işlemlere karışılmamaktadır, çünkü bu durum çok farklı sorumlulukları da beraberinde getirir. Özellikle taşıyıcı annenin psikolojik durumu her şeyin başında gelmektedir. Sonuçta genetik durum ve bulaşıcılığın yanı sıra, psikoloji de bebeği yakından etkileyecek bir durumdur. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması herkes açısından önemlidir.