Yumurta Donasyonu Tedavisi

Aile kurmak, her birey için huzur ve mutluluk verici bir olgudur. Bu olgu içerisinde, aileye huzur ve mutluluk aşılayan etkenlerin başında ise “çocuk” gelir. Her kadının içinde anne olma arzusu, her erkeğin içinde ise baba olma tutkusu aynı oranda yer almaktadır. Bazen çiftlerin önüne etten duvarlar örülebilir. Erkek ve kadından birine ya da her ikisine de ait olabilen “sağlık sorunları” nedeniyle, çocuk sahibi olmak konusunda umutsuzluklar ortaya çıkabilir. Fakat gün geçtikçe ilerleyen tıp yöntemleri ve teknikleri sayesinde bu umutsuzluğun ortadan kaldırıldığı bilinmektedir. Konu dahilinde birçok tedavi işlemi metodu uygulanabilmekte. Bu metodlardan birisi olarak ifade edilen yumurta donasyonu tedavisi ile her bireyin sağlıklı bir şekilde çocuk sahibi olabilmesi sağlanabilmektedir.

Yumurta Donasyonu Nedir?

Yumurta donasyonu ; hormonal sebepler ya da erken menopoz gibi bir takım nedenlerden ötürü çocuk sahibi olamayan kadınların, eşlerinden alınan sperm ile donörden alınan yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen embriyonun anne adayına transfer edilmesi işlemidir. Yumurta donasyonu tedavisi aracılığıyla yumurta nakli gerçekleştirecek kişiler arasında iki tür bağ bulunabilir. Bu durum bazen birbirlerini tanımayan kişiler arasında gerçekleşiyorken, bazen birbirlerini tanıyan insanlardan da oluşabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde anne adayına yumurta gelişimi sağlayacak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Yumurta donasyonunda ise bu işlem, yumurtayı veren kadına yapılmaktadır.

Yumurta Donasyonu Nasıl Yapılır?

Yumurta donasyonu tedavisi ilk etabında alıcının rahim iç tabakası ilaçlarla hazırlanmaktadır. Rahim iç tabakanın hazırlanmasında östrojen içerici haplar ya da cilde yapıştırılmış olan preperatlar kullanılmaktadır. Sonrasında ise sperm ve döllenen yumurtadan elde edilen embriyolar, 2 – 3 gün içerisinde rahime yerleştirilmektedir. Bu işlem sırasında 3 ya da daha fazla sayıda embriyo transfer edilebilmektedir. Yumurta donasyonu tedavisi sonrasında yapılan gebelik takipleri, normal hamilelik işlemlerinden farksız olarak ilerler. Bu tedavi metodu sonrasında anne olan kadınların, psikolojik değerlendirmeleri gayet olumlu olarak nitelendirilebilir. Çocuklarına ve aile bağlarına karşı duydukları sevgi, normal şekilde gebe kalmış olan kadınlarla eş değerdir. Yumurta donasyonu ile yaşanan hamilelik ve doğal yollarda yaşanan hamilelik arasında kesinlikle bir fark yoktur. Yapılan bu tedavi metodunun başarı oranı ise %80 olarak ifade edilebilir. Bu işlem esnasında; hem embriyonun yarı genetik materyalleri anne ve babadan elde edilir, hem de anne adayları meydana gelen embriyonun taşıyıcı ortamını sağlar. Olumlu şartlar altında, fetusun büyümesi ve gelişmesi ile beraber sağlıklı bir bebek elde etme şansı da artış göstermektedir. Anne adayları gebelik sürecini en başından en sonuna kadar yaşamakta ve emzirme süreci içerisinde bebeğe karşı olan yakınlığı pekiştirmektedirler.

Genel anlamda oluşabilecek tüp bebek risklerinin haricinde, yumurta donasyonu metodu ile meydana gelen gebeliklerde; %15 ila %20 oranında düşük ihtimali söz konusu olabilir. İkiz ya da üçüz doğumların oranı ise %20 – 25 civarlarındadır.